Marssum, gemeente Menaldumadeel, een dorpje ten noorden van Leeuwarden, vrijwel direct gelegen naast vliegbasis Leeuwarden. Ik was niet uit vrije wil in Marssum terecht gekomen maar vanwege een onduidelijke omleiding bij de afslag Leeuwarden op de snelweg.

Via de Hagedyk reed ik Marssum binnen, op de kruising in het midden van het dorp stond een bijna antiek ANWB bord, Leeuwarden 3 km. Op het moment dat ik de afslag naar Leeuwarden wilde nemen kwam er heel laag en met een oorverdovend lawaai een straaljager over vliegen, vrijwel direct gevolgd door nog een straaljager en zo ging het een tijdje door. Ik parkeerde snel de auto in de hoop dat er nog meer straaljagers zouden volgen. Ik vroeg aan een mevrouw op straat of dit normaal was in Marssum aangezien niemand ervan opkeek dat de straaljagers zo akelig laag over het dorpje vlogen. Ze vertelde me dat er op dit moment een grote internationale oefening ‘Frisian Flag’ bezig was met 50 deelnemende straaljagers uit heel Europa en Amerika. Ze verwees me naar een weiland waar ik de auto kon parkeren en de vliegtuigen van nog dichterbij kon spotten. Gelukkig had ik mijn camera bij me en stond ik ineens op een ‘spottersplek’ naast tientallen andere ‘spotters’ straaljagers te fotograferen, vreemd hoe dingen soms kunnen lopen.

Meer informatie over Frisian Flag en de deelnemende straaljagers en landen vind je op de website van Luchtvaart Noord Nederland.